Hlavní obsah

Většina lidí zná starou lidovou pranostiku „Na Hromnice o hodinu více“. Ale co to jsou ty Hromnice, jak je slavili naši předci a jak si tento svátek s dětmi užít hudebně? I o tom je tento článek.

Hromnice (2. února) patří mezi svátky, které mají původ v předkřesťanském období. Už Keltové a staří Slované slavili toto období jako první svátky jara.

Na Hromnice se tradičně světily svíčky, kterým se říkalo hromničky. Měly ochraňovat proti bleskům (lidově hromům), ale také se zapalovaly u umírajících. Věřilo se, že chrání před zlou nemocí, s hořící hromničkou se obcházel včelín, aby byla budoucí úroda bohatá. Dále se zapalovaly jako ochrana před zloději. Hojně se užívaly v léčitelství i při různých rituálech spojených s budoucí úrodou.

Na Hromnice bylo dříve zakázané šít a příst, protože se věřilo, že jehla přitahuje blesky. V některých místech se na Hromnice nedělaly žádné domácí práce a nesmělo se ani tancovat.

K Hromnicím se váže více pranostik než ke kterémukoli jinému svátku. Naši předkové podle tohoto období odhadovali, jak bude vypadat nadcházející rok. Jaká bude úroda, jak dlouho ještě bude zima a také si připomínali, že je třeba dobře hospodařit se svými zásobami, protože zima ještě zdaleka nekončí.

Jak přiblížit dětem Hromnice?

Vyrobit si svíčku je asi první věc, která člověka v souvislosti s Hromnicemi napadne. Je to jednoduchá aktivita a děti většinou velmi baví. Zároveň se u toho dá pěkně rozpovídat o tom, jak důležitou součástí domácnosti byly hromničky pro naše předky.

V hudební výchově ale není úplně prostor pro výrobu svíček, a tak jsem hledala nějakou lidovou písničku k Hromnicím. Překvapilo mě, že jsem nenašla ani jednu. Zabrousila jsem tedy do současných písní a našla jednu od Alši z Uherského Hradiště.

Přišla mi jako prima písnička pro třeťáky, a i dětem se velmi líbila a poměrně rychle se ji naučily zpívat.

A s mladšími dětmi? Proč nevyužít pranostik, když jich je tak mnoho? Takovým pořádným hromničním rytmizováním rozhodně nic nepokazíte. Když navíc použijete i nějakou rytmickou hru, bude úspěch zaručený.

Hromniční rytmizování

K rytmizování jsem si vybrala tyto tři pranostiky:

    • Na Hromnice zimy polovice.
    • Na Hromnice o hodinu více.
    • Přejdou, přejdou Hromnice, bude konec sanice.

Noty ve formátu pdf si můžete stáhnout na konci článku.

Na hromnice

Na Hromnice, zimy polovice.
Na Hromnice o hodinu více
Přejdou, přejdou Hromnice, bude konec sanice.

noty pro Na Hromnice

Na Hromnice - rytmizace (noty k tisku pdf)

S malými dětmi rytmizuji vždy pouze s jednou říkankou, ale když pracuji se staršími, zkoušíme rytmizovat dohromady všechny 3 hlasy. 

Na Hromnice hlas 1

Na Hromnice zimy polovice.

noty pro Na Hromnice hlas 1

Na Hromnice hlas 2

Na Hromnice o hodinu více.

noty pro Na Hromnice hlas 2

Na Hromnice hlas 3

Přejdou, přejdou Hromnice, bude konec sanice.

noty pro Na Hromnice hlas 3

Další pranostiky k rytmizování:

Na Hromnice jasná noc, bude mrazů ještě moc.

Na Hromnice půl krajíce a půl píce.

Možností, jak si s rytmikou hrát je ale mnohem víc. Ráda bych vám popsala 2 rytmické hry, které se vám budou při rytmizaci hodit.

Rytmické hudební hry

Hra na tělo

Pokud nemáte po ruce žádné hudební nástroje, nezoufejte. Jednoduše si vystačíte s vlastním tělem. Než začnete rytmizovat, můžete si s dětmi zkusit objevovat zvuky, které dokážete „zahrát“ na své tělo.

Můžete objevit spoustu variant hry na tělo. Základní prvky:

  • dupání
  • tleskání
  • luskání
  • a pleskání

v sobě skrývají velké množství obměn. Tak třeba dupat můžete na špičkách, na patách, jednou nohou, špičkami s položenou patou na zemi atd. Děti většinou velmi rády vymýšlí různé typy tleskání, dupání a pleskání.

Potom je už jen na vás, jak budete tyto prvky kombinovat při rytmických doprovodech. I zde ale platí, že méně je více, obzvlášť u malých dětí.

Co u dětí hra na tělo rozvíjí?

Koordinaci pohybů, cit pro rytmus, soustředění.

Hra na zaseknutý gramofon

V této hře můžete opět využít prvky hry na tělo. Buď necháte děti vymyslet nějakou rytmickou figuru (stále se opakující rytmický motiv), nebo ji vymyslíte vy. Měl by to být jednoduchý motiv, který zvládnou děti udržet a zároveň tím budou dělat rytmický doprovod, takové „pozadí“ k jedné z pranostik.

Většina dětí pak může potichu dělat rytmický doprovod a pár dětí si do toho může zkusit říct, nebo i doprovodit hrou na tělo jednu z pranostik.

Zezačátku to může být jen jednoduché tlesknutí na začátku taktu. S první z hromničních rytmizací by to dohromady vypadalo takto:

Na Hromnice - ukázka

noty pro Na Hromnice ukázka

Co tato hra rozvíjí?

Koordinaci pohybů, cit pro rytmus, soustředění, spolupráci, naslouchání.

Na Hromnice - rytmizace (noty k tisku pdf)