Hlavní obsah

Tento rytmický nástroj by neměl chybět v žádné dětské kapele. Dá se použít k různým hudebním aktivitám a dvě z nich vám v tomto článku představím. Na konci najdete také malé video-překvapení, které vás doufám potěší. Přeji příjemné počtení.

 

 

 

 

 

O drhlu se dočtete, že patří u dětí mezi nejoblíbenější rytmické nástroje. Jak to ale dokázalo?

Představte si, že jste dítě a žijete v době, kdy nenajdete obchody plné barevných a k dokonalosti vyvedených hudebních nástrojů s atesty pro novorozeňata. Musíte si vystačit jen s tím, co objevíte v přírodě a zvládnete opracovat. A tak vám (pokud chcete muzicírovat) nezbyde nic jiného, než zkoušet klacíkem nebo kamenem bušit do všeho, co aspoň trochu vypadá, že by mohlo znít. Nebo ještě foukat do všemožných skulin a dutých trav.

Objevíte dva kamínky a zní to dobře. Potom zjistíte, že i dva klacky zní skvěle a pak to přijde. Malý zázrak. Když totiž do klacíků uděláte zářezy, promluví k vám náhle žába. A ejhle, drhlo je na světě!

Obdoba drhla se objevuje v mnoha kulturách a není divu. Na rozdíl od dřívek dokážete na drhlo kromě ťukání vyloudit i další originální zvuky. Buď drhnete dřívkem přes zářezy na drhlu, nebo můžete zkusit například objevovat zvuky, když hrajete dřívkem uvnitř otvoru.

V různých zemích najdete obdobné nástroje z všemožných materiálů (kostí, tykve), nejčastěji se ale setkáte s jihoamerickým nástrojem, kterému se říká güiro (čti gwiro😉).

Drhlo je skvělé jako doprovodný nástroj k písničkám a věřte nevěřte, je slyšet i když zpíváte za doprovodu jiných hudebních nástrojů s plnou třídou dětí. Jeho zvukomalebnost oceníte nejen v písničkách o žabkách, konících, cvrčcích a jiných zvířátkách, ale také při hraní hudebních her.

Ve druhé části tohoto článku bych vám ráda představila jednu hudebně pohybovou hru a žabičkovou říkanku, kterou si můžete jednoduše doprovodit hrou na drhlo.

Hra na žabky a koníky

  • Věk dětí: 2+
  • Počet dětí: 1+ (ideálně víc, ale zvládnete i s jedním)
  • Hudební nástroje: drhlo

Ukážete dětem, jak zní kopýtka koníků (ťukáte na drhlo pomocí dřívka) a jak kvákají žabky (drhnete nástroj dřívkem přes zářezy). Když budete napodobovat kopýtka (ťukání), děti jsou koníčci a běhají po prostoru. Když ale začnete drhnout (kvákání), děti se změní v žabky a skáčou.

Jakmile přestanete hrát, lehnou si děti na zem a chviličku odpočívají.

Když budete hrát hru s malými dětmi, můžete při střídání zvířátek dělat stejné pohyby jako ony a při relaxaci si také lehnout na zem a odpočívat. Děti tak lépe pochopí, co mají dělat. Je dobré si tuto hru zahrát opakovaně, obzvlášť s menšími dětmi, protože tak si ji nejlépe užijí – už vědí, o co jde. 😊

Proč tuto hru hrát?

Hra děti baví, a navíc u nich rozvíjí

  • představivost,
  • spolupráci,
  • soustředění a
  • rozlišování zvuků.

Kromě toho je skvělá na odreagování a první nácvik krátké relaxace.

Žabka chlubilka

S touto básničkou můžete:

  • jednoduše rytmizovat (kvá a kva-ky hrajete drhnutím, ostatní doprovod pouze na drhlo ťukáte. Na žbluňk můžete zahrát uvnitř drhla dřívkem)
  • doprovodit rytmizaci i pohybem. V tom případě si nachystáte (nejlépe modrou) karimatku, podložku, nebo švihadlem vytvoříte uzavřený kroužek. To bude rybníček, který chce žabka chlubilka přeskočit. To se jí ale nepovede a po kvá, kvá, žbluňk skočí děťátko do rybníčku. Potom následuje 2. část básničky (Kvaky, kvaky, kvaky…) a když na konci řeknete Hop! skočíte za děťátkem do rybníčku i vy.

Chlubila se žabka žábě,
kvá, kvá, kvá,
že přeskočí říčku hravě,
kvá, kvá, - žbluňk.

Kvaky kvaky kvaky,
já tam skočím taky. Hop!

noty Žabka chlubilka

Žabka chlubilka (noty k tisku pdf)

A teď to nejlepší. Pokud si říkáte, že drhlo zkrátka musíte mít, mám pro vás překvapení! Natočila jsem pro vás video návod, ve kterém se dozvíte, jak si drhlo jednoduše vyrobit jen pomocí nožíku.