Hlavní obsah

Od mala mám ráda zvuk deště. A tak není divu, že když jsem v dospělosti objevila kouzlo „dešťových masáží“ s dětmi, hned jsem si je oblíbila.

Princip masáží je velmi jednoduchý. Děťátko si sedne zády k vám, nebo lehne na bříško. Položíte mu ruce na záda a konečky jednotlivých prstů začnete lehce poklepávat (je to podobný pohyb, jako když někdo poklepává prsty do desky stolu). Přitom rukama pohybujete od ramen dítěte až ke spodní části zad.

To ale zdaleka není vše. Můžete střídavě levou a pravou rukou poklepávat všemi pěti prsty zároveň, použít dlaně a lehce jimi poplácávat záda děťátka, nebo zkusit jemnou masáž pomocí pěstí.

Skvělé na tom je i to, že si děti také velmi rády zkouší masírovat. Můžete se potom vystřídat a nechat dítě, aby vám udělalo dešťovou masáž. Zároveň si s tím procvičí i jemnou motoriku.

K masážím si s dětmi zpívám písničky, nebo používám říkanky, které souvisí s deštěm. Vzniká tím další prostor pro zpívání a rytmické hraní si s dětmi.

Kromě příjemného pocitu z doteku a vzájemné péče tím můžete u dětí rozvíjet pozitivní vztah k hudbě, koordinaci pohybů, představivost, spolupráci a empatii. Zároveň se jedná o zklidňující aktivitu.

Se skupinkou dětí s dešťovou masáží ráda pracuji v sedě v kroužku. Každé dítě má před sebou záda svého spolužáka. Zároveň tedy masíruje a je masírované. Někdy sedím s dětmi a jsem součástí kruhu, jindy jsem vně a vytvářím hudební kulisu třeba s deštnou holí. 

Z říkanek ráda používám k masážím:
Dešťové kapičky dostaly nožičky.
Běhaly po plechu, dělaly neplechu.
Kapy, kapy, kapy, kapy, kapy, kapy, kap.

Nebo:
Kapy kap, kapy kap,
ze střechy až pod okap.
Kapy kapy kap, kap,
kapy kapy kap.
Padají kapičky,
malé vodní dětičky.
Kapy kapy kap, kapy,
kapy kap, kap.

Z písniček se sama nabízí Prší, prší, jen se leje.

Dešťové písničky a říkanky nejen k masáži najdete i na mém pinterestu.
Užijte si dešťové masáže s dětmi.
Veru z Hudebniště