Hlavní obsah

Patřím mezi lidi, kteří rádi spí. Málokdy se mi stane, že mám potíž usnout a při uspávání dětí jsem byla pravidelně jedna z prvních, koho jsem uspala. Někdy je velmi příjemné usnout večer s dětmi, ale někdy se to zkrátka vůbec nehodí.

Starší dcera je od malička večerní filosofka a v hlavě se jí často honí spousta věcí, kvůli kterým se jí většinou nedaří usnout. V deseti letech už má díky tomu jasno v tom, jak je to s tím nekonečným vesmírem a se spoustou dalších zapeklitých věcí. ????

Když jsem přemýšlela, jak jí pomoct, aby večer lépe usínala a ráno tím pádem lépe vstávala, napadlo mě zkusit s ní večerní relaxace. Vymyslela jsem kratinkou relaxaci, vytáhla zvonkohry a začala.
Výsledek mě mile překvapil. Nejenže se dceři lépe a rychleji usíná, ale má to tak ráda, že si o uspávání zvířátek (jak jsme to nazvaly) sama říká.

V praxi to vypadá tak, že jakmile nastane čas na přání „Dobrou noc,“ připravím si zvonkohry a otevřu okno (momentálně mám doma zvonkohry Koshi vodu a oheň, které se báječně doplňují). V pokoji máme tmu a čerstvý vzduch, holky se zachumlají do peřin a společně vymyslíme, které ze zvířátek by se mohlo dnes uspat velkým zimním spánkem. Nejoblíbenější zvířátko je u nás doma ježek a medvěd, ale možností máte samozřejmě mnoho.

Protože jsou holky zmrzliny po mně, většinou mají navíc pod peřinou i termofor.

Pak začnu vyprávět příběh a hrát na zvonkohru. Příběh je pokaždé stejný s drobnými obměnami a na nástroj improvizuji (v případě zvonkohry se jedná spíš o intuitivní hraní). Přitom se trochu pohybuji po prostoru, aby zvuk přicházel z různých míst. Řeč i pohyby jsou klidné.

Kromě zvonkohry se na hudební doprovod této relaxace hodí třeba kantela, nebo jiné jemně a příjemně znějící hudební nástroje. Můžete také zkusit pracovat jen se svým hlasem, broukat, nebo vyslovovat jemné šššššš (jako vítr ve větvích).

Text relaxace je velmi jednoduchý a můžete se jím inspirovat, nebo ho vyzkoušet s dětmi.

Nechte mi zde váš e-mail a já vám ho pošlu v pdf formátu ve kterém bude i odkaz na video:

Ať jsou vaše večery harmonické a děti spokojeně spící.

Tip:

Pokud hrajete na hudební nástroj, není špatné si dopředu rozmyslet, kam nástroj po hraní odložíte, aniž by vydal jakýkoli nechtěný pazvuk. Zní to možná jako zbytečnost, ale ve zrelaxovaném stavu vnímá člověk velmi citlivě jakékoli zvuky.